di. jun 25th, 2024
Vrouw achter laptop met de Commodity Channel Index (CCI)

De Commodity Channel Index (CCI) is een technische indicator die ontwikkeld is door Donald Lambert in 1980. De CCI meet de afwijking van de huidige prijs ten opzichte van het gemiddelde over een bepaalde periode. De indicator kan gebruikt worden om trends, overbought en oversold situaties, divergenties en handelssignalen te identificeren.

Wat is de Commodity Channel Index (CCI)?

De Commodity Channel Index (CCI) is een oscillator die schommelt tussen -100 en +100. De CCI wordt berekend door het verschil tussen de huidige prijs en het voortschrijdend gemiddelde te delen door een constante factor die afhankelijk is van de gekozen periode. De formule voor de indicator is als volgt:

CCI = (P – MA) / (0.015 x D)

Waarbij:

 • P = de huidige prijs
 • MA = het voortschrijdend gemiddelde over een bepaalde periode
 • D = de gemiddelde absolute afwijking van de prijs ten opzichte van het voortschrijdend gemiddelde
 • 0.015 = een constante factor die ervoor zorgt dat ongeveer 70% van de CCI-waarden binnen het bereik van -100 en +100 vallen

De standaardperiode voor de CCI is 20, maar je kunt ook andere periodes gebruiken afhankelijk van je handelsstijl en doelstellingen. Hoe korter de periode, hoe gevoeliger de CCI is voor prijsveranderingen. En hoe langer de periode, hoe gladder de indicator is en hoe minder valse signalen hij geeft.

Hoe interpreteer je de Commodity Channel Index (CCI)?

De Commodity Channel Index (CCI) kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende methoden:

Trend

De CCI kan gebruikt worden om de richting en de kracht van de trend te bepalen. Als de CCI boven +100 is, betekent dit dat de prijs ver boven het gemiddelde ligt en dat er sprake is van een sterke opwaartse trend. Als de CCI onder -100 is, betekent dit dat de prijs ver onder het gemiddelde ligt en dat er sprake is van een sterke neerwaartse trend. En als de indicator rond nul schommelt, betekent dit dat er geen duidelijke trend is of dat de markt zijwaarts beweegt.

Overbought en oversold

De CCI kan ook gebruikt worden om overbought en oversold situaties te identificeren. Overbought betekent dat de prijs te hoog gestegen is en dat er een kans is op een correctie of een omkering naar beneden. Oversold betekent dat de prijs te laag gedaald is en dat er een kans is op een herstel of een omkering naar boven. Over het algemeen wordt aangenomen dat als de indicator boven +100 is, de markt overbought is en dat als de indicator onder -100 is, de markt oversold is. Echter, deze niveaus zijn niet absoluut en kunnen variëren afhankelijk van de marktomstandigheden. Sommige handelaren gebruiken ook andere niveaus zoals +200 of -200 om meer extreme situaties aan te geven.

Divergenties

Een divergentie treedt op wanneer de prijs en de CCI in tegengestelde richtingen bewegen. Dit kan een teken zijn van een verzwakking van de trend en een mogelijke omkering. Er zijn twee soorten divergenties: bullish en bearish. Een bullish divergentie treedt op wanneer de prijs een lagere low maakt, maar de CCI een hogere low maakt. Dit betekent dat de neerwaartse druk afneemt en dat er een kans is op een stijging van de prijs. Een bearish divergentie treedt op wanneer de prijs een hogere high maakt, maar de indicator een lagere high maakt. Dit betekent dat de opwaartse druk afneemt en dat er een kans is op een daling van de prijs.

Handelssignalen

De CCI kan ook gebruikt worden om handelssignalen te genereren op basis van kruisingen, doorbraken en terugkeer naar het gemiddelde. Een kruising vindt plaats wanneer de CCI de nul lijn kruist. Dit kan een signaal zijn om in de richting van de kruising te handelen. Bijvoorbeeld, als de indicator van onder naar boven nul kruist, kan dit een signaal zijn om long te gaan. Als de CCI van boven naar onder nul kruist, kan dit een signaal zijn om short te gaan. Een doorbraak vindt plaats wanneer de indicator de +100 of -100 lijn doorbreekt. Dit kan een signaal zijn om in de richting van de doorbraak te handelen.

Bijvoorbeeld, als de indicator boven +100 uitbreekt, kan dit een signaal zijn om long te gaan. Als de CCI onder -100 uitbreekt, kan dit een signaal zijn om short te gaan. Een terugkeer naar het gemiddelde vindt plaats wanneer de CCI terugkeert naar het nul niveau na het bereiken van een overbought of oversold niveau. Dit kan een signaal zijn om in de tegenovergestelde richting van de vorige beweging te handelen. Bijvoorbeeld, als de indicator boven +100 was en vervolgens terugkeert naar nul, kan dit een signaal zijn om short te gaan. Als de CCI onder -100 was en vervolgens terugkeert naar nul, kan dit een signaal zijn om long te gaan.

Hoe pas je de Commodity Channel Index (CCI) toe in je handelsstrategie?

De Commodity Channel Index (CCI) kan op verschillende manieren toegepast worden in je handelsstrategie. Hier zijn enkele tips en aanbevelingen:

 • Kies een geschikte periode voor de indicator die past bij je handelsstijl en doelstellingen. Hoe korter de periode, hoe meer signalen je zult krijgen, maar ook meer ruis en valse signalen. Hoe langer de periode, hoe minder signalen je zult krijgen, maar ook meer betrouwbaarheid en nauwkeurigheid.
 • Combineer de CCI met andere technische indicatoren of analysemethoden om je signalen te bevestigen of te filteren. Bijvoorbeeld, je kunt de CCI gebruiken samen met trendlijnen, steun- en weerstandsniveaus, voortschrijdende gemiddelden, candlestick patronen of andere oscillatoren.
 • Gebruik stop-loss orders om je risico te beperken en winstgevende posities te beschermen. Je kunt je stop-loss plaatsen op basis van technische niveaus zoals het voortschrijdend gemiddelde, het vorige hoogtepunt of dieptepunt, of een percentage van je inleg.
 • Gebruik risico-rendement ratio’s om je potentiële winst en verlies te bepalen voordat je een positie inneemt. Je kunt bijvoorbeeld streven naar een risico-rendement ratio van 1:2 of hoger, wat betekent dat je verwachte winst minstens twee keer zo groot is als je verwachte verlies.
 • Wees geduldig en gedisciplineerd bij het volgen van je handelsplan. Laat je niet leiden door emoties zoals angst, hebzucht of hoop. Houd een handelsdagboek bij waarin je je transacties registreert en evalueert.

Wat zijn de voor- en nadelen van de Commodity Channel Index (CCI)?

De Commodity Channel Index (CCI) is een veelzijdige en populaire technische indicator, maar hij heeft ook zijn voor- en nadelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

Voordelen

 • De CCI kan gebruikt worden voor verschillende soorten markten, zoals aandelen, forex, grondstoffen of indices.
 • De indicator kan gebruikt worden voor verschillende tijdframes, van intraday tot langetermijn.
 • Hij kan gebruikt worden om verschillende aspecten van de markt te analyseren, zoals trends, overbought en oversold situaties, divergenties en handelssignalen.
 • En hij is relatief eenvoudig te berekenen en te interpreteren.

Nadelen

 • De indicator kan soms te gevoelig zijn voor prijsveranderingen en valse signalen geven, vooral bij kortere periodes.
 • Hij kan soms te traag zijn om prijsveranderingen te volgen en signalen missen, vooral bij langere periodes.
 • De CCI kan soms in strijd zijn met andere indicatoren of analysemethoden, waardoor verwarring of tegenstrijdige signalen ontstaan.
 • Deze indicator is geen garantie voor succes en moet altijd gebruikt worden met een goed risicobeheer en een solide handelsplan.

Tot slot

De Commodity Channel Index (CCI) is een technische indicator die je kan helpen om betere handelsbeslissingen te nemen op de beurs met turbo’s. De CCI meet de afwijking van de huidige prijs ten opzichte van het gemiddelde over een bepaalde periode. De CCI kan je helpen om trends, overbought en oversold situaties, divergenties en handelssignalen te identificeren. Je kunt de CCI aanpassen aan je handelsstijl en doelstellingen door verschillende periodes te kiezen. Ook kun je de CCI ook combineren met andere technische indicatoren of analysemethoden om je signalen te bevestigen of te filteren. Je moet echter ook rekening houden met de voor- en nadelen van de CCI en altijd een goed risicobeheer en een solide handelsplan volgen.

Ik hoop dat je dit artikel nuttig en interessant vond. Als je meer wilt weten over hoe werkt de Commodity Channel Index (CCI) of andere technische indicatoren, kun je me altijd een bericht sturen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *